Dan kunt u deze mailen naar: info@cardiometabool.nl
Before Article
Voedingspatroon
In kaart brengen of er sprake is van een gezond voedingspatroon in relatie tot de eerder gestelde diagnose(n).
De Richtlijnen goede voeding (Gezondheidsraad, 2006) geven de volgende kwantitatieve streefwaarden voor goede
voeding voor volwassenen met een normaal en stabiel lichaamsgewicht als onderdeel van een gezonde leefwijze:
Gebruik dagelijks 150-200 gram groente en 200 gram fruit.
Gebruik een voeding met dagelijks 30-40 gram vezel, met name afkomstig van groente, fruit en volkoren graanproducten.
Gebruik per week twee porties vis (à 100-150 gram), waarvan ten minste een portie vette vis.
Beperk het gebruik van verzadigde vetzuren tot minder dan 10 energieprocent en van enkelvoudig trans-onverzadigde vetzuren tot minder dan 1 energieprocent.
Beperk het gebruik van voedingsmiddelen en dranken met gemakkelijk vergistbare suikers en dranken met een hoog gehalte aan voedingszuren tot 7 eet/drinkmomenten per dag (inclusief hoofdmaaltijden).
Beperk de inname van keukenzout tot maximaal 6 gram per dag.
Indien men alcoholische drank gebruikt, beperk dit dan tot twee standaard glazen (mannen) of één standaardglas (vrouwen) per dag.
Op ten minste vijf – maar bij voorkeur op alle – dagen van de week minstens een half uur matig inspannende lichamelijke activiteit in de vorm van bijvoorbeeld stevig lopen, fietsen of tuinieren.